kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Ciasto-pijak

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

gwarancja pysznego smaku dla pijakow i dla nie-pijakow

Ciasto-pijak

Składniki:

Ciasto-pijak

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3/4 Kasi
  • herbatniki
  • wódka
  • polewa czekoladowa
  • papier do pieczenia paclan

Sposób przygotowania:

Ciasto-pijak
Z podanych składników zamieszac biszkopt i upiec w formie wylozonej papierem do pieczenia paclan - ze 20 minut. Na mleku ugotować budyń. Żółtko utrzeć z margaryną i połączyć z przestudzonym budyniem. Na biszkopt wyłożyć masę, na nią maczane w wódce herbatniki i calosc polać polewą.