Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowe z żurawiną i gorzką czekoladą
1. Przygotowałam miskę do której włożyłam masło pokrojone na mniejsze części oraz dosypałam cukier. Zmiksowałam mikserem.
2. Do zmiksowanej masy dodawałam po całym jajku, nie przerywając miksowania.
3. Mąkę przesiałam przez sitko, a następnie wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Powoli partiami dodawałam do masy, cały czas miksując mikserem.
4. Wycisnęłam sok ze świeżej pomarańczy i dolałam do zmiksowanej masy, dokładnie wymieszałam łyżką.
5. Przygotowałam suszoną żurawinę oraz gorzką czekoladę, którą pokroiłam na mniejsze części. Całość dodałam do masy, dokładnie wymieszałam łyżką.
6. Średnią tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam ciasto.
7. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam tortownicę z ciastem. Piekłam ciasto przez 45 minut.
8. Ostudzone ciasto można ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego !
2. Do zmiksowanej masy dodawałam po całym jajku, nie przerywając miksowania.
3. Mąkę przesiałam przez sitko, a następnie wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Powoli partiami dodawałam do masy, cały czas miksując mikserem.
4. Wycisnęłam sok ze świeżej pomarańczy i dolałam do zmiksowanej masy, dokładnie wymieszałam łyżką.
5. Przygotowałam suszoną żurawinę oraz gorzką czekoladę, którą pokroiłam na mniejsze części. Całość dodałam do masy, dokładnie wymieszałam łyżką.
6. Średnią tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam ciasto.
7. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam tortownicę z ciastem. Piekłam ciasto przez 45 minut.
8. Ostudzone ciasto można ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego !