misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ciasto pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomarańczowe ciasto z czerwonych pomarańczy jest intensywnie pomarańczowe i lekko wilgotne, można użyć do przygotowania "zwykłych pomarańczy"...

Ciasto pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pomarańczowe

 

 

  • Do dekoracji:
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy (czerwonych)
  • Ok. 200 g cukru pudru
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pomarańczowe
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę stopniowo dodając jajka i żółtka oraz trochę mąki. Ciągle ucierając dodajemy sól, likier pomarańczowy, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz sok z pomarańczy oraz trochę mąki. Skórkę kandyzowaną oprószyć łyżeczką mąki. Pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać i dodać do utartej masy – wymieszać łyżką. Do ciasta dodać oprószoną skórkę pomarańczową - wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy serce (keksówki) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 80-90 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po wyjęciu z formy ciasto lukrujemy sporządzonym z soku z czerwonych pomarańczy i cukru pudru (lukier będzie różowo-czerwony) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. SMACZNEGO!
Ciasto pomarańczowe
Margarynę ucieramy z cukrem stopniowo dodając jajka i żółtka...
Ciasto pomarańczowe
Do utartej masy dodajemy poszczególne składniki...sok z czerwonych pomarańczy...
Ciasto pomarańczowe
na koncu do utartej masy wsypujemy mieszankę mąki i migdałów z proszkiem do pieczenia...
Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe upieczone w foremce o kształcie serca...

Tagi:

jajko tarta jajka