Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ciasto maślankowe (szybkie i zawsze się udaje)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe ciasto, które po prostu musi się udać! Przygotowanie i pieczenie zajmie tylko troszkę ponad godzinę. Na dodatek to tak naprawdę ciasto-baza, idealne by dodać do niego świeże owoce, czy zmienić jego smak, dodając np. kakao lub kokos.

Ciasto maślankowe (szybkie i zawsze się udaje)

Składniki:

Ciasto maślankowe (szybkie i zawsze się udaje)

 

  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania
  • masło do natłuszczenia formy
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowe (szybkie i zawsze się udaje)
Jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem. Ubijam je z cukrem waniliowym i zwykłym, aż będą bardzo puszyste, Wtedy dodaję maślankę, olej i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę razem miksuję.

Blachę smaruję masłem, oprószam mąką. Wylewam ciasto, wstawiam blachę do piekarnika (180 stopni C, bez termoobiegu) i piekę ok. 45 minut.

Po ostudzeniu posypuję ciasto cukrem pudrem.