bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Świąteczna Kantyczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.

Świąteczna Kantyczka

Składniki:

Świąteczna Kantyczka

Ciasto:

 

  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kokosu
  • 3 łyżki maku suchego

Dodatkowo:

  • duża paczka biszkoptów
  • marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów

Sposób przygotowania:

Świąteczna Kantyczka

Robimy ciasto:

Świąteczna Kantyczka
Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak.

ETAP 2:

Świąteczna Kantyczka
Na spód brytwanki dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.

Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy.

ETAP 3:

Świąteczna Kantyczka
Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.

Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową.

ETAP 4:

Świąteczna Kantyczka
Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.

Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem.

ETAP 5:

Świąteczna Kantyczka
Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.

Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową.

ETAP 6:

Świąteczna Kantyczka

Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem.

ETAP 7:

Świąteczna Kantyczka

Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut.

ETAP 8:

Świąteczna Kantyczka

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie.