Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Cytrynowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha tarta z mąki orkiszowej z cytrynowym kremem i chrupiącymi herbatnikami w czekoladzie deserowej.

Cytrynowa tarta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa tarta

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy
  • 1 łyżka kakao
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej

Sposób przygotowania:

Cytrynowa tarta
Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, zimne masło, cukier puder, kakao i żółtka. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód nakłuć widelcem i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Do śmietanki kremówki dodać 1 łyżkę cukru pudru i ubić mikserem na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo serek mascarpone.

Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Skórkę z 1/2 cytryny dodać do masy, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony spód tarty, udekorować herbatnikami w czekoladzie i posypać resztą startej skórki z cytryny.

Włożyć do lodówki.  


Cytrynowa tarta
Gotowa tarta cytrynowa na spodzie orkiszowej z ciasteczkami w czekoladzie

Tagi:

ciasta tarty