Sposób przygotowania:
Cytrynowa tarta
Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, zimne masło, cukier puder, kakao i żółtka. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód nakłuć widelcem i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Do śmietanki kremówki dodać 1 łyżkę cukru pudru i ubić mikserem na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo serek mascarpone.
Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Skórkę z 1/2 cytryny dodać do masy, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony spód tarty, udekorować herbatnikami w czekoladzie i posypać resztą startej skórki z cytryny.
Włożyć do lodówki.
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód nakłuć widelcem i piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Do śmietanki kremówki dodać 1 łyżkę cukru pudru i ubić mikserem na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo serek mascarpone.
Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Skórkę z 1/2 cytryny dodać do masy, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony spód tarty, udekorować herbatnikami w czekoladzie i posypać resztą startej skórki z cytryny.
Włożyć do lodówki.