Sposób przygotowania:
Tort z masy makowejCiasto:
Żółtka należy utrzeć z dodatkiem cukru - do białości, a następnie stopniowo wymieszać z masą makową.
Dodać kaszę oraz proszek do pieczenia.
Białka (ze szczypta soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z powyższymi składnikami.
Gotowe ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku - 60 minut (w zależności o piernika - dłużej) w temperaturze 180-190 stopni.
(Powinno mieć rumiane boki i sprężysty wierzch.)
Ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.
Krem:
Z całości mleka odlać 1 szklankę i rozmieszać w niej budynie oraz cukier.
Resztę mleka należy zagotować i połączyć z uprzednio rozmieszanymi budyniami.
Całość energicznie mieszać do momentu zgęstnienia i zagotowania się całości.
Gotowy budyń ostudzić i co jakiś czas przemieszać, aby na jego wierzchu nie powstał kożuszek.
Masło zmiksować do białości i stopniowo wymieszać z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać sok cytrynowy.
Krem schłodzić w lodówce (powinien być całkowicie sztywny i stężały), a następnie podzielić go na 3 części.
Składanie tortu:
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować cienką warstwą dżemu/konfitury oraz krem.
Całość przykryć następną częścią, którą również należy posmarować dżemem/konfiturą i przykryć ostatnim krążkiem.
Wierzch i boki tortu dokładnie posmarować resztą kremu.
(Blaty ciasta są dość ciężkie, więc co jakiś czas - podczas składania tortu, ciasto można wstawiać do lodówki.)
Dekoracja:
Wierch tortu należy dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi, natomiast boki za pomocą bułki tartej - uprzednio zarumienionej na suchej patelni i całkowicie ostudzonej.
Całość ozdobić wedle własnego gustu i wstawić do lodówki.
Ja zrobiłam wzór z maku - pomagając sobie odpowiednim szablonem.
Taki wzór bardzo łanie wygląda i nadaje uroku.
SylaUla
skuter5
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2