SUPERPRZEPIS

Tort z masy makowej

  • 5
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tort z masy makowej Więcej zdjęć (3)

Tort jest niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu. Udaje się za każdym razem i kusi nawet samym wyglądem. Polecam!

Składniki:

Tort z masy makowej

Ciasto na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Krem:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru (płaskich)
  • 200g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem)

Moja dekoracja:

  • bułka tarta do obsypania boków (może być mak)
  • wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu
  • skórka i plasterki cytryny
  • zielone wiórki czekoladowe
  • liofilizowana żurawina

Sposób przygotowania:

Tort z masy makowej

Ciasto:

Tort z masy makowej
Upieczone ciasto powinno być zarumienione.

Żółtka należy utrzeć z dodatkiem cukru - do białości, a następnie stopniowo wymieszać z masą makową.

Dodać kaszę oraz proszek do pieczenia.

Białka (ze szczypta soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z powyższymi składnikami.

Gotowe ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku - 60 minut (w zależności o piernika - dłużej) w temperaturze 180-190 stopni.

(Powinno mieć rumiane boki i sprężysty wierzch.)
Ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.

Krem:

Tort z masy makowej
Sok z cytryny sprawi, że ciasto nie będzie mdłe.

Z całości mleka odlać 1 szklankę i rozmieszać w niej budynie oraz cukier.

Resztę mleka należy zagotować i połączyć z uprzednio rozmieszanymi budyniami.

Całość energicznie mieszać do momentu zgęstnienia i zagotowania się całości.
Gotowy budyń ostudzić i co jakiś czas przemieszać, aby na jego wierzchu nie powstał kożuszek.

Masło zmiksować do białości i stopniowo wymieszać z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać sok cytrynowy.

Krem schłodzić w lodówce (powinien być całkowicie sztywny i stężały), a następnie podzielić go na 3 części.

Składanie tortu:

Tort z masy makowej
Ciasto należy "składać" w spoósb bardzo delikatny.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować cienką warstwą dżemu/konfitury oraz krem.

Całość przykryć następną częścią, którą również należy posmarować dżemem/konfiturą i przykryć ostatnim krążkiem.

Wierzch i boki tortu dokładnie posmarować resztą kremu.

(Blaty ciasta są dość ciężkie, więc co jakiś czas - podczas składania tortu, ciasto można wstawiać do lodówki.)

Dekoracja:

Tort z masy makowej
Zamiast bułki tartej można użyć orzeszków, maku, czy np. zmielonych ciastek.

Wierch tortu należy dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi, natomiast boki za pomocą bułki tartej - uprzednio zarumienionej na suchej patelni i całkowicie ostudzonej.

Całość ozdobić wedle własnego gustu i wstawić do lodówki.

Ja zrobiłam wzór z maku - pomagając sobie odpowiednim szablonem.
Taki wzór bardzo łanie wygląda i nadaje uroku.