BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto "przekładaniec"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cisto przekładaniec to ciasto bardzo proste, smaczne. Kusi swoim wyglądem jak i smakiem domowników jak i gości.

Ciasto "przekładaniec" Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto "przekładaniec"

 

  • herbatniki 5 paczek po 100 g,
  • masa krówkowa 1 puszka,
  • masło 200 g,
  • żółtka 4 szt,
  • cukier puder 3/4 szkl,
  • czekolada gorzka lub deserowa 200 g,

 

  • Dodatkowo;
  • Polewa czekoladowa deserowa 1 op,
  • perełki cukrowe,

Sposób przygotowania:

Ciasto "przekładaniec"
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, w osobnym naczyniu miksujemy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do zmiksowanego masła dodajemy porcjami na przemian rozpuszczoną czekoladę oraz masę żółtkową, całość zmiksować do połączenia i wstawić do lodówki, by masa się schłodziła.

Foremkę keksową (małą) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć herbatniki.

Herbatniki posmarować masą krówkową, ponownie rozłożyć herbatniki i posmarować masą i tak do wyczerpanie składników (na przemian herbatniki masa krówkowa, herbatniki masa czekoladowa) pamiętać należy, że ostatnią warstwą muszą być herbatniki.

Ciasto docisnąć i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia - stężenia.

Po wyjęciu górę polać gotowa polewą czekoladową, oprószyć perełkami cukrowymi, ponownie włożyć do lodówki.

Po wyjęciu pokroić .

Smacznego.

Przygotowanie 30 minut + czas chłodzenia
Ciasto "Przekładaniec"
Żółtka zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem
Ciasto "Przekładaniec"
Osobno zmiksować masło ,do masła dodawać porcjami rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz ubitą masę jajeczną, wstawić do lodówki
Ciasto "Przekładaniec"
Foremkę keksową (małą) wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami, herbatniki posmarować masą krówkową,następnie rozlożyć druga warstwę herbatników
Ciasto "Przekładaniec"
Na herbatniki rozłożyć warstwę przygotowanego kremu
Ciasto "Przekładaniec"
Znowu herbatniki ,masa krówkowa , herbatniki krem i tak do wyczerpania ,górną warstwą muszą być herbatniki, docisnąć i wstawić do lodówki
Ciasto "Przekładaniec"
Po wyjęciu z lodówki górę polać polewa czekoladową ,obsypać perełkami cukrowymi i włożyć ponownie do lodówki
Ciasto "Przekładaniec"
Ciasto w przekroju
Ciasto "Przekładaniec"
Ciasto w całości po wyjęciu z lodówki