aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Bezowy przekładaniec z czekoladą i adwokatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezowy przekładaniec z czekoladą i adwokatem- bardzo apetycznie wyglądające ciasto i smakujące nieziemsko!

Bezowy przekładaniec z czekoladą i adwokatem

Składniki:

Bezowy przekładaniec z czekoladą i adwokatem

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • Biszkopt śmietankowy:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Krem z mascarpone:
  • 1 serek mascarpone
  • 1 czekolada gorzka

 

  • Krem adwokatowy:
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 1/3 szkl adwokatu
  • 2 szkl mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Bezowy przekładaniec z czekoladą i adwokatem
Biszkopt kakaowy i śmietankowy: Biszkopty robimy tak samo: białka ubijamy z cukrem, wlewamy żółtka i wsypujemy pozostałe składniki mieszamy i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut. 
Beza: Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę i dodajemy ocet. Mieszamy i pieczemy w 140 stopniach około 40 minut. 

Krem z mascarpone: Mascarpone ucieramy mikserem. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy z mascarpone. 

Krem adwokatowy: Cukier i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy dokładnie z adwokatem. Na końcu dodajemy mleko w proszku i mieszamy.

Przełożenie: Biszkopt kakaowy- dżem z porzeczki- krem z mascarpone- beza- krem adwokatowy- biszkopt śmietankowy- delikatnie smarujemy kremem z adwokatem i posypujemy wiórkami czekolady.