Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Przekładaniec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto przekładaniec z wiśniami to ciasto na biszkopcie z dodatkiem maku z masą budyniową z czekoladą, warstwą z wiśni i masą z serka mascarpone.

Przekładaniec z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekładaniec z wiśniami

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50g margaryny
  • biszkopty okrągłe

Warstwa wiśniowa

Masa serowa

  • 150 ml kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z wiśniami
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Na końcu wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp 180 stopni.

Masa budyniowa:

Budyń ugotować na mleku z cukrem i dodać czekoladę wymieszać aż się rozpuści. Ostudzić.

Margarynę utrzeć z zimnym budyniem.

Warstwa wiśniowa:

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Wiśnie zalać sokiem i lekko podgrzać aby się roztopiły, dodać żelatynę mieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia aby sok zaczął tężeć.

Masa serowa:

Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem dodać serek.

Przełożenie:

biszkopt-masa budyniowa- biszkopty-tężejące wiśnie (zostawić trochę soku)-masa serowa- reszta soku.

Ciasto schłodzić w lodówce.
Przekładaniec z wiśniami
Biszkopt przygotować według przepisu i upiec
Przekładaniec z wiśniami
Budyń ugotować na mleku z cukrem i dodać czekoladę wymieszać aż się rozpuści.
Przekładaniec z wiśniami
Wiśnie zalać sokiem i lekko podgrzać aby się roztopiły , dodać żelatynę mieszać do rozpuszczenia
Przekładaniec z wiśniami
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową i ułożyć biszkopty