Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z suszoną figą
1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość z cukrami, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy na przemian z mlekiem do ucieranych składników i dokładnie ucieramy.
2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Wyjmujemy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Wyjmujemy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.