Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z suszoną figą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z suszoną figą. Lekko wilgotne, idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Upieczcie takie.

Ucierane ciasto z suszoną figą

Składniki:

Ucierane ciasto z suszoną figą

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 niepełna szklanka mleka

Dodatkowo:

  • 15 dag figi suszonej

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z suszoną figą
1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość z cukrami, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy na przemian z mlekiem do ucieranych składników i dokładnie ucieramy.

2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Wyjmujemy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Wymiary foremki około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.