polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Ciasto rumowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto rumowo-czekoladowe

Ciasto rumowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasto rumowo-czekoladowe

 

  • 80 ml rumu
  • 6 jajek
  • 10 dag cukru
  • 1 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasto rumowo-czekoladowe
Pokruszyć czekoladę i stopić w kąpieli wodnej. Mikserem ubijać jajka z cukrem przez 5 minut. Nie przerywając ubijania, wlewać czekoladę. Osobno metalową łyżką wymieszać rum ze śmietaną. Następnie wymieszać z masą czekoladową. Okrągłą blaszkę (22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Wlać ciasto. Piec w kąpieli wodnej (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy) w temp. 170 st. C przez 30 minut. Przykryć folią aluminiową. Piec w temp. 170 st. C przez 30 minut.