ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto z owocami i piernikową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka piernikowa.

Ciasto z owocami i piernikową kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z owocami i piernikową kruszonką

 

  • margaryna miękka 150 gram,
  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki 10 sztuk dojrzałe, duże,
  • gruszki 3 sztuki dojrzałe, większe

 

  • piernikowa kruszonka:
  • margaryna miękka 12,5 dag,
  • cukier 100 gram,
  • mąka tortowa 120 gram,
  • przyprawa do piernika 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i piernikową kruszonką

ETAP 1:

Ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką
Masa powinna mieć grudkowatą konsystencję.

Do miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

ETAP 2:

Ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką
Po dodaniu mąki masa będzie gładka bez grudek.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto.

ETAP 3:

Ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką
Można też upiec w tortownicy 28 cm średnicy.

Forma 30 x 25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch.

ETAP 4:

Ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką

Na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek.

ETAP 5:

Ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką

W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.

ETAP 6:

Ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką

Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.