ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżówka mocno śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo mocno śliwkowa drożdżówka jest doskonała na podwieczorek, wykorzystane śliwki z kompotu są dobre.

Drożdżówka mocno śliwkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówka mocno śliwkowa

 

  • drożdże świeże 3 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 50 dag,
  • margaryna stopiona 5 dag,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • śliwki 50 dag,`
  • śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki,
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Drożdżówka mocno śliwkowa
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować.

Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić aby kisiel stężał.
Drożdżówka mocno śliwkowa
Idealny sposób na wukorzystanie owców z kompotu.
Drożdżówka mocno śliwkowa
Ciasto jest bradzo mocno śliwkowe w smalu.
Drożdżówka mocno śliwkowa
Kisiel stężźały ma dobry smak w cieście.