Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1355]

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest naprawdę przepyszny i bardzo delikatny oraz przyjemnie kremowy. Cytrynowa masa doskonale komponuje się ze słodkością początkowo chrupkiej bezy, która z czasem odrobinę mięknie i wtedy na jej wierzchu pojawiają się urocze kropelki rosy.

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą

Składniki:

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą

Forma o wymiarach około 22 x 28 cm:

  • 900 g mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
  • 1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • sok i skórka z 1 cytryny

Wierzch:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • herbatniki/biszkopty/kruchy spód na spód

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą

Masa:

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą
Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie więcej mąki ziemniaczanej.

Jajko z żółtkami należy utrzeć z cukrem i następnie połączyć z twarogiem, olejem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i sokiem oraz skórką z cytryny.
Całość połączyć z mlekiem.
Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożonej ciastkami lub kruchym ciastem.

Pieczenie:

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą
Upieczony sernik powinien mieć sprężysty wierzch.

Sernik wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Beza:

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą
Beza powinna być lekko zezłocona na wierzchu.

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec miksowania dodając cukier.
Na końcu delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.
Sernik powoli wyjąć z piekarnika i na jego wierzchu rozsmarować bezę.
Całość podpiec około 15 minut.
Sernik ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka i następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.