reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto z owocami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciacho proste, bez przekładania i mas, ale równie pyszne i znika nawet ciepłe. Zamiast malin i borówek można dać inne owoce, ale najlepiej smakują właśnie te lekko kwaskowate.

Ciasto z owocami i kruszonką

Składniki:

Ciasto z owocami i kruszonką

 

  • składniki na blachę 24x39 cm
  • 4 jajka M
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 120- 140 g cukru
  • 120-125 g mąki

 

  • dodatkowo:
  • 150 g malin
  • 150 g borówki amerykańskiej ( można leśnej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i kruszonką

ciasto

Ciasto z owocami i kruszonką
do caista mękę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i sodą

Całe jajka ucieramy z cukrem tak długo aż masa zbieleje, podwoi swoja objętość, a cukier się rozpuści.

Do jajek dodajemy stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i olej. Na końcu wlewamy ocet i miksujemy jeszcze chwilkę.

przygotowanie

Ciasto z owocami i kruszonką
borówka amerykańska ma mniej soku niż leśna

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto układamy owoce.

kruszonka i pieczenie

Ciasto z owocami i kruszonką
kruszonki jest dość duzo, jeżeli nie przepadacie za nią to można zrobić z połowy porcji lub ominąć

Przygotowujemy kruszonkę.

Jeżeli macie miękkie masło, to powinno wystarczyć 120 g cukru, ja swoje rozpuszczałam w mikrofali i dlatego cukru i mąki jest ciut więcej, ale przygotowanie jest zawsze takie samo- rozcieramy wszystkie składniki w palcach tak długo aż sie połączą w mniejsze lub większe grudki.

Kruszonki jest dość dużo, ale my ja bardzo lubimy :)

Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170stopni.

Upieczone oprószamy cukrem pudrem

Smacznego:)