Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z owocami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kruche ciasto z brzoskwiniami i jabłkami z dodatkiem odrobiny cynamonu jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Ciasto z owocami i kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto z owocami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Kruszonka:
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru kryształu
  • Pozostałe składniki:
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 60-70 dag brzoskwiń
  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczeni, dodać cukier puder, posiekać z masłem i smalcem. Żółtka utrzeć ze śmietaną i cukrem z wanilią. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Kruszonka: Do mąki dodać masło, żółtko, cukier siekać do momentu połączenia się składników. Następnie pokruszyć palcami. Brzoskwinie i jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 37/25 cm, oprószyć bułką tartą, wyłożyć brzoskwinie i jabłka.

Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 35-40 minut. 
Ciasto z owocami i kruszonką
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z tłuszczem
Ciasto z owocami i kruszonką
Żółtka utrzeć ze śmietaną i cukrem z wanilią.
Ciasto z owocami i kruszonką
Do mąki dodać śmietanę z żółtkami i zagnieść ciasto.
Ciasto z owocami i kruszonką
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć do formy
Ciasto z owocami i kruszonką
Wyłożyć pokrojone owoce.
Ciasto z owocami i kruszonką
Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika.