WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Orzechowa delicja bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechowa delicja bez pieczenia to ciasto na kakaowych herbatnikach z kremem budyniowym o smaku orzechowym i dżemem pomarańczowym, oblane czekoladą.

Orzechowa delicja bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowa delicja bez pieczenia

 

  • ok. 70 szt kakaowych herbatników
  • 2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 500 ml mleka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Orzechowa delicja bez pieczenia

ETAP 1:

1szkl. mleka zagotować. Wsypać do niego orzechy i cukier puder i wymieszać. Podgrzewać aż zacznie bulgotać. Budynie rozmieszać w pozostałym mleku i wlać do masy orzechowej. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.

Dżem zblendować na gładko. Dolać wodę i zagotować. Wymieszać z galaretką i żelatyną. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce.

Blachę 25x30cm wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Wystudzony budyń zmiksować z miękkim masłem i kakao. 1/3 kremu rozsmarować na herbatnikach. Na tym rozsmarować ściętego 1/3 dżemu. Położyć ciastka i powtórzyć czynności. Powinny być 3 warstwy kremu i 4 ciastek.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Posmarować ciasto. Schłodzić ciasto przez noc w lodówce i pokroić na kawałki.

Orzechowa delicja bez pieczenia
Ciasto posmarowane czekoladą roztopioną w mleku
Orzechowa delicja bez pieczenia
Warstwa dżemu z galaretką rozłożona na kremie
Orzechowa delicja bez pieczenia
Ugotowany w garnku budyń orzechowy odstawiony do wystygnięcia
Orzechowa delicja bez pieczenia
Dżem podgrzany i wymieszany z galaretką i żelatyną