SUPERPRZEPIS

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto ucierane ze śliwkami Więcej zdjęć (12)

Sezon na śliwki w pełni. Zapraszam na pyszne, bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

  • 225 g miękkiego masła lub margaryny
  • 185 g ciemnego cukru kokosowego
  • 180 g mąki pszennej typ 405
  • 120 g mąki tortowej orkiszowej
  • 5 średniej wielkości jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki.

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem kokosowym do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy po jednym jajku i partiami przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przedkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je w niej rozprowadzamy. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Lekko je dociskamy.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut. Kroimy gdy ostygnie.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Śliwki myjemy osuszamy dzielimy na połówki
Ciasto ucierane ze śliwkami
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier
Ciasto ucierane ze śliwkami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji
Ciasto ucierane ze śliwkami
Do powstałej masy dodajemy po jednym jajku
Ciasto ucierane ze śliwkami
Następnie partiami dodajemy przesiane sypkie składniki
Ciasto ucierane ze śliwkami
Miksujemy do połączenia składników
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto przekładamy do fromy wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto ucierane ze śliwkami
Na wierzchu układamy śliwki
Ciasto ucierane ze śliwkami
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Pyszne ciasto ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciast idealne do popołudniowej kawy lub herbaty