Sposób przygotowania:
Barszcz z jajkiem sadzonym
Obrane buraki czerwone (moje są ze wsi od gospodarza 5 kg) ugotować w szybkowarze 40 minut, dobrze je wystudzić, zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie na tarczy grubsze oczka, porcje zamroziłam i jedną do barszczu od razu zużyłam.
Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków.
Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania.
Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem.
Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków.
Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania.
Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem.
![Barszcz z jajkiem sadzonym Barszcz z jajkiem sadzonym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/barszcz-z-jajkiem-sadzonym-543606.jpg)
![Barszcz z jajkiem sadzonym Barszcz z jajkiem sadzonym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/barszcz-z-jajkiem-sadzonym-543609.jpg)
![Barszcz z jajkiem sadzonym Barszcz z jajkiem sadzonym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/barszcz-z-jajkiem-sadzonym-543610.jpg)
redakcja
lukrowanepierniczki