ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 392]

Barszcz z jajkiem sadzonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny, sycący barszcz na kościach, żeberkach podany z jajkiem sadzonym jest wyborną zupą na obiad w chłodne dni.

Barszcz z jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz z jajkiem sadzonym

 

  • buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag,
  • wywar z buraków gotowanych 1,5 litra,
  • kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg,
  • wywar z kości 1,5 litra,
  • ziemniaki 4 sztuki,
  • włoszczyzna 1/ 2 pęczka,
  • ziele angielskie 6 sztuk,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • koper suszony z nasionami,
  • woda 1 litr,
  • cukier 3 łyżki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • ząbki czosnku 3 sztuki,
  • majeranek 2 łyżki,
  • ocet 10% 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • śmietana 18% 200 gra,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • woda 2 szklanki,
  • jajka sadzone 8 sztuk

Sposób przygotowania:

Barszcz z jajkiem sadzonym
Obrane buraki czerwone (moje są ze wsi od gospodarza 5 kg) ugotować w szybkowarze 40 minut, dobrze je wystudzić, zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie na tarczy grubsze oczka, porcje zamroziłam i jedną do barszczu od razu zużyłam.

Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków.

Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony.

Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania.

Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem.
Barszcz z jajkiem sadzonym
Buraki obrane z szybkowara po utarciu zamrażam porcje .
Barszcz z jajkiem sadzonym
Kości schabowe i żeberka ugotowane w szybkowarze obrane i do barszczu razem z wodą z buraków.
Barszcz z jajkiem sadzonym
Barszcz smakuje z dobrą bułką z masłem.