ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem do gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem.

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze

ETAP 1:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze
Ryż ugotować w nie osolonej wodzie z łyżką oleju.

Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem.

ETAP 2:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze
Liście sparzone od razu wyjmować z wrzątku.

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa.

ETAP 3:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze
Sitko rozsuwane w szybkowarze zapobiega przypaleniu kapusty.

W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie, na sitku układać do około 3/4 wysokości szybkowara.

ETAP 4:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze
Pomidory powinny być bardzo dojrzałe, miękkie.

Umyte pomidory pokroić ze skórką na kawałki do dzbanka blendera i dobrze je zmiksować, wlać na gołąbki.

ETAP 5:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze

Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

ETAP 6:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze

Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom.