Sposób przygotowania:
Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarzeETAP 1:
![Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-ze-swiezymi-pomidorami-w-szybkowarze-543591.jpg)
Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem.
ETAP 2:
![Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-ze-swiezymi-pomidorami-w-szybkowarze-543593.jpg)
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa.
ETAP 3:
![Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-ze-swiezymi-pomidorami-w-szybkowarze-543594.jpg)
W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie, na sitku układać do około 3/4 wysokości szybkowara.
ETAP 4:
![Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-ze-swiezymi-pomidorami-w-szybkowarze-543596.jpg)
Umyte pomidory pokroić ze skórką na kawałki do dzbanka blendera i dobrze je zmiksować, wlać na gołąbki.
ETAP 5:
![Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-ze-swiezymi-pomidorami-w-szybkowarze-543598.jpg)
Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
ETAP 6:
![Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze Gołąbki ze świeżymi pomidorami w szybkowarze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-ze-swiezymi-pomidorami-w-szybkowarze-543599.jpg)
Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom.