jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon cukiniowy kojarzy się leczem. To danie gości chyba w każdym domu. Dziś polecam zapiekaną cukinie. Jako nadzienia użyłam typowych składników lecza-kiełbasa, pomidor, papryka. Do tego ryż i otrzymujemy zapiekaną alternatywę dla tradycyjnego lecza

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”

ETAP 1

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”
ryż gotujemy na sypko

Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i lekko studzimy

ETAP 2

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”
przygotowujemy przecier pomidorowy

Pomidory kroimy w plastry i gotujemy. Miękkie fasujemy, czyli usuwamy z nich nasiona i skórki, odcedzając na gęstym sitku. W ten sposób otrzymujemy domowy przecier pomidorowy.

ETAP 3

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”
przygotowujemy sos pomidorowy z papryką i kiełbasą

Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się przysmażamy, dodajemy do całości pokrojoną w kostkę paprykę.

Całość podlewamy przecierem i gotujemy do zredukowania płynu.

ETAP 4

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”
łączymy składniki farszu

Gotowy ryż, sos pomidorowy z kiełbasą, pokrojoną natkę pietruszki oraz połowę startego sera umieszczamy w misce. Składniki nadzienia mieszamy doprawiając do smaku.

ETAP 5

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”
nadziewamy farszem cukinie

Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Napełnione przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Podlewamy delikatnie wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut w 180°C.

Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość posypujemy natką pietruszki i podajemy.