Sposób przygotowania:
Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”ETAP 1
Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i lekko studzimy
ETAP 2
Pomidory kroimy w plastry i gotujemy. Miękkie fasujemy, czyli usuwamy z nich nasiona i skórki, odcedzając na gęstym sitku. W ten sposób otrzymujemy domowy przecier pomidorowy.
ETAP 3
Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się przysmażamy, dodajemy do całości pokrojoną w kostkę paprykę.
Całość podlewamy przecierem i gotujemy do zredukowania płynu.
ETAP 4
Gotowy ryż, sos pomidorowy z kiełbasą, pokrojoną natkę pietruszki oraz połowę startego sera umieszczamy w misce. Składniki nadzienia mieszamy doprawiając do smaku.
ETAP 5
Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Napełnione przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Podlewamy delikatnie wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut w 180°C.
Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość posypujemy natką pietruszki i podajemy.
skuter5
mocsłodkości
lukrowanepierniczki