Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem i śliwkamiCiasto:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Następnie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większą częścią wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a resztę schować do zamrażalnika.
Spód:
Spód należy podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Śliwki:
Umyte i osuszone owoce przekroić na pół i usunąć z nich pestki.
Śliwki równomiernie rozłożyć na spodzie rozcięciem do góry.
Budyń:
Budynie w proszku, mąkę ziemniaczaną i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować i połączyć z przygotowaną mieszanką.
Całość mieszając należy zagotować, aby powstałą gęsta i jednolita konsystencja.
Ciepły budyń przełożyć na śliwki.
Wierzch i pieczenie:
Na budyń zetrzeć lub poskubać ciasto z zamrażarki.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45-55 minut w 180 stopniach.
Ciasto kroić dopiero po ostudzeniu!