kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Gofry orkiszowo kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gofry przygotowane na puree dyniowym, które są słodzone miodem. Polecam na śniadanie, obiad lub kolacje.

Gofry orkiszowo  kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry orkiszowo kukurydziane

 

  • 2 łyżki puree dyniowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do gofrownicy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Gofry orkiszowo kukurydziane
Do miski przekładamy purre dyniowe, jajko, olej, miód i wlewamy mleko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę orkiszową i kukurydziana oraz proszek do pieczenia, mieszamy. 

Rozgrzana gofrownicę smarujemy olejem i nakładany ciasto, pieczemy gofry z obu stron na złoty kolor. Upieczonego gofry kładziemy na kratkę do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gofry orkiszowo  kukurydziane
W misce łączymy wszystkie płynne składniki.
Gofry orkiszowo  kukurydziane
Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.
Gofry orkiszowo  kukurydziane
Następnie pieczemy gofry na rozgrzanej gofrownicy.
Gofry orkiszowo  kukurydziane
Upieczonego gofry kładziemy na metalowej kratkę.

Tagi:

deser gofry