Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Spaghetti z mięsem mielonym, papryką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 400
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To takie szybkie i nieco urozmaicone spaghetti bolognese. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu oraz znika naprawdę w ekspresowym tempie.

Spaghetti z mięsem mielonym, papryką i groszkiem

Składniki:

Spaghetti z mięsem mielonym, papryką i groszkiem

Sos:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty/przecieru pomidorowego
  • 1 papryka (u mnie zielona)
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina cukru/miodu
  • papryka słodka (u mnie wędzona)
  • bazylia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju

Ponadto:

  • makaron spaghetti (może być dowolny)

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mięsem mielonym, papryką i groszkiem
Mięso należy obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu oraz oprószyć solą z pieprzem.

Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę.

Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości papryki.

Po tym czasie wszystko połączyć z passatą/przecierem pomidorowym oraz groszkiem.

(Zamiast passaty/przecieru pomidorowego można użyć koncentratu pomidorowego i bulionu/wody, ewentualnie pomidorów w puszce.)

Danie posypać bazylią, papryką oraz resztą przypraw i dusić aż sos zgęstnieje.

Sos doprawić według smaku.

W międzyczasie ugotować makaron, który można wymieszać z sosem lub podać nim polany.