szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ciasto z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z jagodami zawsze sprawia, że przenoszę się w czasy dzieciństwa. Moja mama zawsze robiła pyszne ciasto, gdy pojawiały się jagody.

Ciasto z jagodami

Składniki:

Ciasto z jagodami

 

  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. oleju
  • 1 ½ szkl. mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • 40 dag. jagód
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami
Jajka połączyć z cukrem i ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do masy.

Następnie dodać trochę aromatu waniliowego i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wymieszaną masę przełożyć do natłuszczonej formy. Na wierzchu ciasta ułożyć i lekko docisnąć jagody,a następnie posypać niewielką ilością cukru.

Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku ok. godziny. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

ciasto owoce