VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! Danie posmakuje również dzieciom!

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy w kosteczkę.

Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu.

Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej.

Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut.