Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem bawarskim i truskawkami
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami. Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy ziarenka wyjęte z laski wanilii. Mleko (300ml) zagotowujemy. W tym samym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Po wyłączeniu mleka czekamy 1-2 minuty, aby troszkę przestygło i wlewamy je cienkim strumieniem do żółtek cały czas miksując. Tworzymy kąpiel wodną i naszą masę umieszczamy nad parą i miksujemy ją około 10 minut do momentu aż krem będzie nam się zatrzymywał na tylnej części łyżki. Masa w tym czasie powinna zrobić się kremowa i gęstsza. Masę studzimy, a następnie łączymy z rozpuszczoną w mleku żelatyną i mieszamy z ubitą na sztywną pianę kremówką. Obie masy - krem i śmietana - powinny mieć podobną temperaturę, aby całość się nie zważyła. Gotowy krem wylewamy na spód biszkoptowy, Całość odstawiamy do lodówki do stężenia. Szampana słodzimy wedle uznania i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody. Na kremie układamy truskawki i wykładamy kilka złotych cukrowych kuleczek, Całość zalewamy tężejącą winną masą. Ciasto podajemy mocno schłodzone. W wersji dla dzieci można zastąpić szampana Spritem. Smacznego :)
2milutka
alaaa
Netka
paulina57
cris
edytaha
Cukiereczek13
zbysiowa