Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ciasto jest lekkie i bardzo smaczne, doskonale sprawdzi się jako letni podwieczorek. Dobrze smakuje posypane cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 3 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • olej 5 łyżek
  • śliwki 1 kg
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 opakowanie
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka oraz cukier waniliowy i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy też olej, ucieramy.

Wykładamy ciasto do natłuszczonej formy, zostawiamy około 1/3-1/4 do wylania na wierzch. Układamy pokrojone śliwki, a następnie wylewamy resztę ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni. 

Tagi:

ciasto owoce