dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Serniczek z serków z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Prosty w przyrządzeniu serniczek z serków homogenizowanych i z masą ze zmiksowanych truskawek z dodatkiem galaretki. Smaczne, fajne ciasto.

Serniczek z serków z truskawkami

Składniki:

Serniczek z serków z truskawkami

 

  • 500 g serka homogenizowanego
  • 1/2 kg truskawek
  • cukier puder do smaku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 20 - 30 dag ciasteczek zbożowych
  • 7 dag masła

Sposób przygotowania:

Serniczek z serków z truskawkami

Krok 1:

Serniczek z serków z truskawkami
Ciasteczka miskujemy z masłem i wylepiamy dno formy.

Masło rozpuszczamy. Ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i wyrabiamy masę. Powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Masą wykładamy tortownicę wyłożoną folią spożywczą. Schładzamy w lodówce.

Krok 2:

Serniczek z serków z truskawkami
Serki mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Serek przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Tężejącą masę wlewamy na spód ciasteczkowy i schładzamy w lodówce.

Krok 3:

Serniczek z serków z truskawkami
Truskawki miskujemy z cukrem pudrem i mieszamy z galaretką.

Oczyszczone i umyte truskawki dokładnie miksujemy z niewielką ilością cukru pudru (kilka truskawek odkładamy). Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Tężejącą galaretkę wlewamy do zmiksowanych owoców i mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na ścięto masę serkową. Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!