Sposób przygotowania:
Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.
2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.
anulkadh
Babeczka35
Dziękuję:)
marietta
Babeczka35
Dziękuję:)
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)
ciasteczka