MAGDALENA80

MAGDALENA80

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciasto zeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo latwe no i szybko nie wysycha.....pychotka

Ciasto zeberka

Składniki:

Ciasto zeberka

 

  • 2,5 szkl.maki
  • 5 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. napoju gazowanego
  • 1/2 szkl.oleju sojowego
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki kakao
  • olejek zapachowy

Sposób przygotowania:

Ciasto zeberka
Ubic piane z bialek,a gdy bedzie sztywna dodac cukier i zoltka.Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia,wlac olej,napoj,olejek zapachowy,wszystko wymieszac i podzielic na dwie czesci.Do pierwszej dodac kakao do drugiej 2 lyzki maki.Wysmarowac blaszke do pieczenia (ja pieke w tej od chleba pieczenia)wysypac bulka tarta.Wylewac ciasto na przemian tyzka biale i ciemne.Piec w nagrzanym poprzednio piekarniku w temperaturze 180* ok.40-50 min.Po upieczeniu posypac ciasto cukrem pudrem albo polac polewa