slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto zimowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na delikatne w smaku i piankowe ciasto. Pięknie wygląda w kolorze niebieskim. Polecam do kawy.

Ciasto zimowe

Składniki:

Ciasto zimowe

 

  • 80 g biszkoptów
  • 500 ml śmietanki 36 % schłodzonej
  • 330 ml śmietanki 30% schłodzonej
  • 3 niebieskie galaretki na 500 ml każda
  • oraz: bita śmietanka
  • dekoracje cukrowe
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto zimowe
Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie:dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody a trzecią galaretkę w 500 ml wody, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty.

Obie śmietanki przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Pod koniec dolewamy rozpuszczone galaretki (1 szkl) i miksujemy aż połączą się ze śmietanką. Gotową masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wyjmujemy ciasto z lodówki i delikatnie polewamy nią ciasto. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietanką i dekoracjami cukrowymi.

Smacznego