Sposób przygotowania:
Ciasto torebkowe z musem jabłkowym i orzechami
Ciasto tzw. gotowiec czasem się przydaje do upieczenia na szybko ciasta, tym bardziej że można po swojemu takie ciasto ulepszać.
Przygotować składniki w temperaturze pokojowej, ciasto jogurtowe z torebki wsypać do wysokiego naczynia, dodać nie stopioną margarynę i jajka, wlać mleko, jogurt, mikserem ręcznym około 4-5 minut miksować ciasto.
Keksówka 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, zmiksowane ciasto przełożyć do keksówki, łyżką wygładzić wierzch, elektryczny piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, włożyć keksówkę z ciastem na drugi poziom i piec z 55 minut, sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy jest suchy po włożeniu w ciasto.
Ciasto w formie zostawić do wystygnięcia w chłodnym miejscu.
Dobrze opłukane jabłka ze skórką przekroić na połowę i wyciąć gniazdka nasienne, wrzucać do szybkowara, wlać wodę, dodać goździki, w szybkowarze gotować 20 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie.
Sok z jabłek wylać do dzbanka i po dosłodzeniu i dolaniu wody przegotowanej mamy sok do picia.
Jabłka blenderem zmiksować, przełożyć do garnka najlepiej teflonowego (nie przypali jabłek), wsypać galaretki i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.
Ciasto razem z papierem wyjąć z keksówki, na dwie części wzdłuż przekroić, ponownie włożyć z papierem jedną część do formy, odpowiednią ilość jabłek rozsmarować na niej, nakryć drugą częścią ciasta, delikatnie docisnąć do masy, posmarować grubo jabłkami wierzch ciasta, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Przygotować składniki w temperaturze pokojowej, ciasto jogurtowe z torebki wsypać do wysokiego naczynia, dodać nie stopioną margarynę i jajka, wlać mleko, jogurt, mikserem ręcznym około 4-5 minut miksować ciasto.
Keksówka 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, zmiksowane ciasto przełożyć do keksówki, łyżką wygładzić wierzch, elektryczny piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, włożyć keksówkę z ciastem na drugi poziom i piec z 55 minut, sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy jest suchy po włożeniu w ciasto.
Ciasto w formie zostawić do wystygnięcia w chłodnym miejscu.
Dobrze opłukane jabłka ze skórką przekroić na połowę i wyciąć gniazdka nasienne, wrzucać do szybkowara, wlać wodę, dodać goździki, w szybkowarze gotować 20 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie.
Sok z jabłek wylać do dzbanka i po dosłodzeniu i dolaniu wody przegotowanej mamy sok do picia.
Jabłka blenderem zmiksować, przełożyć do garnka najlepiej teflonowego (nie przypali jabłek), wsypać galaretki i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.
Ciasto razem z papierem wyjąć z keksówki, na dwie części wzdłuż przekroić, ponownie włożyć z papierem jedną część do formy, odpowiednią ilość jabłek rozsmarować na niej, nakryć drugą częścią ciasta, delikatnie docisnąć do masy, posmarować grubo jabłkami wierzch ciasta, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu na kilka godzin.