Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tort kakaowy z kremem budyniowym i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasem nie warto liczyć kalorii, tylko rozpieścić podniebienie wyjątkowym frykasem. Takim choćby, jak ten wyjątkowy tort z różnymi warstwami i dodatkami. Idealny na każdą wyjątkową okazję. Upiecz go razem z nami!

Tort kakaowy z kremem budyniowym i ananasem

Składniki:

Tort kakaowy z kremem budyniowym i ananasem

 

Masa:

Polewa:

Poncz:

Sposób przygotowania:

Tort kakaowy z kremem budyniowym i ananasem
1. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao i sodą. Mleko podgrzać, dolać do ciasta. Delikatnie mieszając dodać pianę z białek. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Piec godzinę (180°C). Wyjąć, poczekać, aż ostygnie.

2. Syrop z ananasa, sok z cytryny i spirytus wymieszać na poncz. Masło utrzeć z cukrem. Do jajek i żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, ubić. Zalać gotującym się mlekiem i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Ostudzić i ucierając stopniowo dodawać do masła z cukrem. Wmieszać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wrzątku i spirytus.

3. Masę podzielić na pół. Do pierwszej wmieszać łyżkę kakao, posiekane orzechy włoskie i posiekaną czekoladę. Do drugiej – pokrojone drobno kawałki ananasów i sok z cytryny. Ciasto przekroić na dwa równe placki. Skropić ponczem. Na dolny placek nałożyć grubą warstwę ciemnej masy, na nią równie obficie masę jasną. Przykryć górnym plackiem. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Rozsmarować na torcie. Schłodzić.