SUPERPRZEPIS

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

  • 10
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Proste i smaczne ciasto bez pieczenia na bazie francuskich ciasteczek z morelową glazurą. Wszystko przełożone kremem budyniowym.

Składniki:

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

 

  • Na kwadratową blaszkę o boku 24 cm

 

  • 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego)
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka 2%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok 250 g czekoladowych herbatników
  • 50 g płatków migdałów (może być więcej)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 łyżek likieru kawowego
  • 100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

I.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia
Kruche ciastka moczymy w kawie z likierem i wykładamy na spód

Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą.

II.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia
Z tluszczu, cukru i budyniu przygotowujemy krem

0,5 l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka.

III.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia
Całość przekładamy czekoladowymi herbatnikami

Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.