lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Moja córka podskakuje z radości hurrrrrrra hurrrrrrrra Rafaello no w końcu. Ech ależ mają ze mną dobrze.

Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia

Składniki:

 

 

  • budyń 4 x 40 g waniliowy lub śmietankowy

 

  • cukier waniliowy 32 g

 

  • ksylitol( cukier brzozowy) 240 g

 

  • żółtka 2 szt

 

  • krakersy dwie paczki, właściwie półtora ( ja biorę te z biedronki i starcza mi do przełożenia na trzy razy duża tortownica :)

 

  • kokos 300 g

Sposób przygotowania:

Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia

Krok 1

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie. Kiedy mleko bom-belkuje, wlewam budyń, mieszam do zgęstnienia. Do zlewu wlewam zimną wodę i wstawiam garnek z budyniem ( szybciej ostygnie).

Krok 2

Miksujemy miękkie masło z żółtkami i cukrem na gładką masę, dodajemy budyń małymi porcjami, by nam się nie zważyło. Miksujemy do momentu, aż ukaże nam się gładka masa. Wsypujemy kokos i teraz tylko łyżką wymieszać wystarczy.

Krok 3

Tortownice o średnicy 28 cm wykładam folią spożywczą i boki też. Na dno kładę krakersy, tam gdzie nie mieszczą się to kruszę w palcach. Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem. Na końcu posypuje kokosem, by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki. Najlepsze ciasto jest następnego dnia.

Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
W 250 ml mleka rozpuszczam cztery budynie.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Kiedy mleko bom-belkuje, wlewam budyń, mieszam do zgęstnienia.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Miksujemy miękkie masło z żółtkami i cukrem na gładką masę.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Dodajemy budyń małymi porcjami by nam się nie zważyło. Miksujemy do momentu, aż ukaże nam się gładka masa. Wsypujemy kokos i teraz tylko łyżką wymieszać wystarczy.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Tortownice o średnicy 28 cm wykładam folią spożywczą i boki też.Na dno kładę krakersy, tam gdzie nie mieszczą się to kruszę w palcach.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Tortownice o średnicy 28 cm wykładam folią spożywczą i boki też.Na dno kładę krakersy, tam gdzie nie mieszczą się to kruszę w palcach.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem.
Rafaello kokosowe, ciasto bez pieczenia
Na końcu posypuje kokosem by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki . Najlepsze ciasto jest następnego dnia.