Sposób przygotowania:
Ciasto/tort makowy z czekoladą, migdałami i kremem
Ciasto: Mak należy opłukać, a następnie zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do ostygnięcia. Następnie mak osączyć i dwukrotnie zmielić.
Żółtka z cukrem porządnie utrzeć i wymieszać z sokiem z cytryny oraz aromatem. Do żółtek kolejno i powoli dodawać zmielony mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, posiekane migdały oraz czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Całość dokładnie połączyć i na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (do tzw. "suchego patyczka" w średnio rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 minut w temperaturze 175-180 stopni. Po ostudzeniu - przekroić na 2 części.
Krem: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Sztywną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z sokiem z cytryny.
Składanie: Pierwszy blat ciasta posmarować kremem i przykryć 2 częścią. Wierzch ozdobić polewą czekoladową, posypać migdałami i wstawić do lodówki, aby całość była porządnie schłodzona.
Żółtka z cukrem porządnie utrzeć i wymieszać z sokiem z cytryny oraz aromatem. Do żółtek kolejno i powoli dodawać zmielony mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, posiekane migdały oraz czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Całość dokładnie połączyć i na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (do tzw. "suchego patyczka" w średnio rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 minut w temperaturze 175-180 stopni. Po ostudzeniu - przekroić na 2 części.
Krem: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Sztywną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z sokiem z cytryny.
Składanie: Pierwszy blat ciasta posmarować kremem i przykryć 2 częścią. Wierzch ozdobić polewą czekoladową, posypać migdałami i wstawić do lodówki, aby całość była porządnie schłodzona.
marietta
halina
Di bloguje
gusia1000