Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto/tort makowy z czekoladą, migdałami i kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest lekko wilgotne, bardzo aromatyczne i jednym słowem - przepyszne. Doskonałe na każdą okazję.

Ciasto/tort makowy z czekoladą, migdałami i kremem

Składniki:

Ciasto/tort makowy z czekoladą, migdałami i kremem

Ciasto - tortownica o średnicy około 23-24 cm:

  • 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej (płaskie)
  • 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
  • 50 g migdałów (bez skórki)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto/tort makowy z czekoladą, migdałami i kremem
Ciasto: Mak należy opłukać, a następnie zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do ostygnięcia. Następnie mak osączyć i dwukrotnie zmielić.

Żółtka z cukrem porządnie utrzeć i wymieszać z sokiem z cytryny oraz aromatem. Do żółtek kolejno i powoli dodawać zmielony mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, posiekane migdały oraz czekoladę startą na średnich oczkach tarki.

Całość dokładnie połączyć i na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec (do tzw. "suchego patyczka" w średnio rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 minut w temperaturze 175-180 stopni. Po ostudzeniu - przekroić na 2 części.

Krem: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Sztywną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z sokiem z cytryny.

Składanie: Pierwszy blat ciasta posmarować kremem i przykryć 2 częścią. Wierzch ozdobić polewą czekoladową, posypać migdałami i wstawić do lodówki, aby całość była porządnie schłodzona.