SUPERPRZEPIS

Torcik makowy na Boże Narodzenie

  • 4
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Torcik makowy na Boże Narodzenie Więcej zdjęć (4)

Postanowiłam w tym roku trochę inne smakołyki zrobić . Zamiast tradycyjnego makowca- Tort Makowy ze śmietaną .

Składniki:

Torcik makowy na Boże Narodzenie

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g masy makowej
  • Masa:
  • śmietana 30% 1 litr
  • cukier 4 łyżki
  • żelatyna na litr śmietany
  • Czekolada starta na wiórka 100 gram

Sposób przygotowania:

Torcik makowy na Boże Narodzenie
Ubiłam jaja ze szczyptą soli i dodałam cukier dalej ubijając . Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj z cukrem . Dodałam wodę i kakao , nadal miksowałam na najmniejszych obrotach . Na samym końcu dodałam masę bakaliową makową gotową . Wymieszałam składniki . Formę tortową wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam ciasto makowe. Piekłam 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty. Masa: Ubiłam śmietanę z cukrem. żelatynę zalałam 50 ml wodą zimną i wstawiłam do mikrofali na 30 sekund . Żelatyna się rozpuściła, poczekałam aż ostygnie i dodałam do niej ubitą śmietanę , tak z 6 łyżek. Wymieszałam i dopiero dodałam do pozostałe śmietany . Znowu wymieszałam i zaczęłam przekładać krążki ciasta śmietaną ,oraz na końcu cały tort pokryłam śmietaną i posypałam go wiórkami z czekolady. Do lodówki na 2 godzinki i można już jeść .
Torcik makowy na Boże Narodzenie
Ubiłam jaja ze szczyptą soli i dodałam cukier dalej ubijając .
Torcik makowy na Boże Narodzenie
Formę tortową wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam ciasto makowe.
Torcik makowy na Boże Narodzenie
Ostudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty.