Sposób przygotowania:
Torcik makowy na Boże Narodzenie
Ubiłam jaja ze szczyptą soli i dodałam cukier dalej ubijając . Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj z cukrem . Dodałam wodę i kakao , nadal miksowałam na najmniejszych obrotach . Na samym końcu dodałam masę bakaliową makową gotową . Wymieszałam składniki . Formę tortową wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam ciasto makowe. Piekłam 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty. Masa: Ubiłam śmietanę z cukrem. żelatynę zalałam 50 ml wodą zimną i wstawiłam do mikrofali na 30 sekund . Żelatyna się rozpuściła, poczekałam aż ostygnie i dodałam do niej ubitą śmietanę , tak z 6 łyżek. Wymieszałam i dopiero dodałam do pozostałe śmietany . Znowu wymieszałam i zaczęłam przekładać krążki ciasta śmietaną ,oraz na końcu cały tort pokryłam śmietaną i posypałam go wiórkami z czekolady. Do lodówki na 2 godzinki i można już jeść .
misia5
lalunia
Muszę się pochwalić wyszło naprawdę przepyszne :)
marietta
weronikaS