Sposób przygotowania:
Tort makowy z dwoma masami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Potem dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z migdałami, makiem oraz proszkiem. Łączymy z jajkami i cukrem, mieszamy delikatnie. Wykładamy tortownicę papierem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 min do suchego patyczka. Masa z białej czekolady: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, bądź w mikrofali, a potem studzimy. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno (ja dodaję śmietanfixy jeszcze, tak dla pewności), a potem dodajemy powoli ostudzoną białą czekoladę i dalej ubijamy. Masa cytrynowa: Umieszczamy w garnku masło, sok cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści i gdy masa będzie miała gładką strukturę zdejmujemy od razu z ognia. W osobnej misce ubić jajka, po czym dodać do nich przygotowaną wcześniej masę z masła, soku, cukru i skórki (Należy pamiętać, by nie była gorąca, a ciepła). Potem przelewamy wszystko z powrotem do garnka i podgrzewamy, ok. 1 min. Masę następnie przykrywamy folią i schładzamy. Ubić kremówkę na sztywną pianę i dodać do niej zimną masę, delikatnie wymieszać. Biszkopt przekrajmy na trzy części. Dolną część smarujemy dżemem i masą z białej czekolady, kładziemy kolejny blat i smarujemy masą cytrynową i znowu kładziemy blat. Cały tort obsmarowujemy masą z białej czekolady.
-Natka-
marietta