czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Tort makowy z białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tort jest naprawdę obłędny... Bardzo pięknie się prezentuje a zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje:)

Tort makowy z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort makowy z białą czekoladą

 

 

  • Krem:
  • 4 łyżki kwaśnego dżemu,
  • szkl. śmietanki 30%,
  • 300g białej czekolady,
  • łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Tort makowy z białą czekoladą
1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie stale ucierając, kolejno dodawać żółtka. Wymieszać ze skórką pomarańczową i mielonymi migdałami. Dodać przesiane mąki wraz z proszkiem i makiem. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie części. 2. Czekoladę połamać na kawałki, zmielić przy użyciu blendera lub drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu udekorować wierzch i boki ciasta. Całość dowolnie udekorować. 
Tort makowy z białą czekoladą
Przygotować ciasto, przelzć do formy i upiec