Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

taki tort upiekłam na pierwszą rocznicę swojego bloga

Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym

 

 

  • BLAT KOKOSOWY - 3 białka
  • 1 szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych

 

 

  • do dekoracji - truskawki, mak mielony, cukierki białe michałki, listki melisy albo mięty

 

Sposób przygotowania:

Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym
CIASTO MAKOWE - do miski wbiłam 2 całe jajka i dodałam 4 żółtka - ucierałam razem z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po łyżce maku a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. 4 białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól. Do bardzo gęstej masy z makiem dodałam najpierw 2 łyżki piany, delikatnie wmieszałam. Następnie kolejne 2 łyżki, znów wmieszałam i tak do wykończenia piany. Ciasto przelałam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjęłam z formy i odłożyłam do wystudzenia do góry spodem. Zimne ciasto przekroiłam poziomo na 2 blaty a z wierzchniego ścięłam cienką warstwę skórki - rozkruszyłam ją i odstawiłam żeby przeschła - wykorzystam ją później do obsypania boków tortu.BLAT KOKOSOWY -białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól. Cały czas miksując dodawałam pomału cukier a następnie wiórki. Masę wyłożyłam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C a po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 100 st. C i piekłam jeszcze 20 minut. Ostudziłam. KREM ŚMIETANOWY - truskawki opłukałam, usunęłam szypułki i owoce pokroiłam w kostkę. Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do miseczki, którą ustawiłam na rondelku z gorącą wodą. Pomału podgrzewałam wodę żeby czekolada rozpuściła się w ciepłej miseczce. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam serek mascarpone i zmiksowałam żeby nie było grudek. Powoli wlewałam rozpuszczoną czekoladę i miksowałam jeszcze chwilę. Odłożyłam ok. 1/3 części kremu a do większej części dodałam truskawki i delikatnie wymieszałam łyżką. ZŁOŻENIE TORTU - na talerzu położyłam jeden blat makowy - pod brzegi dookoła podłożyłam szerokie paski papieru do pieczenia - dzięki niemu nie ubrudzę talerza smarując ciasto kremem i takie paski łatwo da się usunąć po ukończeniu dekorowania. Na ciasto nałożyłam połowę kremu z truskawkami, rozsmarowałam. Na krem nałożyłam blat kokosowy - delikatnie żeby nie połamać chociaż gdyby się tak stało to nic strasznego bo w torcie nie będzie tego widać. Blat kokosowy posmarowałam resztą kremu z truskawkami, przykryłam drugą częścią ciasta makowego lekko dociskając. Boki i wierzch posmarowałam grubo białym, wcześniej odłożonym kremem. Boki, u dołu tortu, posypałam okruszkami z resztek ciasta makowego dociskając je lekko nożem. Wyżej ułożyłam połówki truskawek. Wierzch ozdobiłam makiem, truskawkami i pokruszonymi truskawkami oraz listkami ziół.
Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym
na pierwszy dolny blat ciasta makowego nałożyłam część kremu z truskawkami
Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym
przykryłam blatem kokosowym - znów warstwa kremu i drugi blat makowy
Tort makowokokosowy z kremem śmietanowym
cały tort posmarowałam odłożoną wcześniej częścią kremu bez truskawek i udekorowałam a następnie dobrze schłodziłam