Sposób przygotowania:
Ciemne muffiny z ananasem
Ananasa kroimy w kosteczkę. Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, dwie łyżki kakao, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, i dokładnie suche składniki ze sobą mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajo, dodajemy szklankę maślanki, pół szklanki oleju, trzy łyżki soku z ananasa oraz wrzucamy pokrojony w kostkę ananas. Dokładnie ze sobą łączymy składniki ubijając najlepiej trzepaczką. Następnie do suchych składników przelewamy mokre. Wszystkie produkty mieszamy ze sobą - nie dokładnie ( mogą być grudki ). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffiny smarujemy delikatnie olejem aby nie przystały do spodu blaszki. Napełniamy każdą foremkę ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 30 minut. Najlepiej sprawdzić czy są już nasze muffiny dobre patyczkiem - jeżeli ciasto po wbiciu i wyjęciu z muffina zostanie na patyczku - znaczy, że musimy jeszcze trochę dopiec. Ciepłe muffiny posypujemy cukrem pudrem .