fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Cieple ziemniaczki, buraczki i pastrami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna salatka. Fantastyczna z chlebem pumpernickel

Cieple ziemniaczki, buraczki i pastrami

Składniki:

Cieple ziemniaczki, buraczki i pastrami

 

  • 675 gr mlodych ziemniaczkow
  • 3 ugotowane i obrane buraczki - 250gr wszystkie
  • 125 gr mrozonego groszku
  • 85 gr pastrami
  • 6 szalotek, drobno pokrojonych

 

  • Koperkowy sos

 

  • 4 lyzki jogurtu niskotluszczowego
  • 1 lyzka majonezu
  • 2 lyzeczki musztardy (rodzaj wedlug upodobania)
  • 2 lyzki posiekanego koperku
  • 1 lyzka kaparow (ze sloika) odsaczonych i pokrojonych

 

  • Do dekoracji:
  • 6 rzodkiewek, cieniutko pokrojonych

 

  • WEGETARIANIE!!!
  • Zamiast pastrami dodaj ser cheedar lub inny ostry.

 

Sposób przygotowania:

Cieple ziemniaczki, buraczki i pastrami
W garnku ugotuj mlode ziemniaczki, od momentu zagotowania wody ok 15min, az miekkie. Odsacz wode i pokroj na grube plastry. W miedzyczasie gdy ziemniaki sie gotuja w misce wymieszaj wszystkie skladniki na sos i pokroj buraczki na 'patyczki' dlugosci ok 3cm dlugie. Ugotuj groszek w garnuszku az bedzie miekki i odsacz wode. Pokrojone ziemniaki wloz do duzej miski wraz z groszkiem, polowa cebulki i rzodkiewka na wierzchu. Chwilke przed podaniem leciutko wmieszaj buraczki w salatke i polej sosem, posyp pozostala cebulka i rzodkiewka.