izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Cini minis po domowemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe płatki cynamonowe cini minis można jeść na sucho, bądź zalane mlekiem. W obu formach smakują dobrze.

Cini minis po domowemu

Składniki:

Cini minis po domowemu

 

  • Mąka pszenna 1,5 szklanki
  • Cukier biały 5 łyżek + 1,5 łyżki do posypania
  • Margaryna 0,5 kostki
  • Śmietana 12% 4 łyżki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Cynamon 2 łyżeczki + z 1 łyżka do posypania

Sposób przygotowania:

Cini minis po domowemu
Do miski wsypujemy oba cukry, mąkę, 2 łyżeczki cynamonu i mieszamy. Dodajemy margarynę, którą rozgniatamy widelcem , łącząc z sypkimi składnikami, dolewamy śmietanę i wyrabiamy ciasto, które wstawiamy na ok. 40 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto (najlepiej podzielić je na 2 części, bo na jedną blachę się nie zmieszczą). Blachy wyścielamy papierem do pieczenia i kładziemy na nie rozwałkowane ciasta. W małej miseczce mieszamy 1 łyżę cynamonu i 1,5 łyżki cukru i posypujmy ciasto tym. Każdy placek tniemy na małe kwadraciki. Nie trzeba ich od siebie odsuwać, gdyż się nie sklejają w czasie pieczenia. Każdy z kwadracików nakłuwamy wykałaczką lub widelcem. Pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.