amie7

amie7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Ciuchcia z piernika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki są nieodłącznym elementem świąt, a taka kolorowa ciuchcia ucieszy każdego maluszka.

Ciuchcia z piernika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciuchcia z piernika

 

Sposób przygotowania:

Ciuchcia z piernika
Miód, cukier, przyprawę do piernika, masło i mleko rozpuścić w rondlu a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki, zagnieść i wałkować na grubość ok. 3mm. Wyciąć pierniczki – piec w 180 stopniach – 15 minut. Gdy pierniczki ostygną dekorować np. stosując pisaki cukrowe, lukier, perełki i gwiazdki dr. Oetkera. Do zrobienia ciuchci można kupić specjalne foremki. Ja korzystałam z odrysowanych szablonów.
Ciuchcia z piernika
Wyrobione ciasto jest miękkie i plastyczne, a z podanych ilości zrobimy nie tylko ciuchcię ale jeszcze pierniczki do udekorowania choinki.
Ciuchcia z piernika
Pierniczki pieczemy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut