Sposób przygotowania:
Co runy przewidują dziś na deser ?
Wsypać jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn .Gotować aż zgęstnieje.
W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.
Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.
Podawać na ciepło lub ostudzony.
W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.
Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.
Podawać na ciepło lub ostudzony.
Alina Kuchara
luna
Natala1210