Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Colesław Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię tą surówkę, często gości na naszym stole

Colesław Edzi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Colesław Edzi

 

  • 0,5 główki kapusty białej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • 0,5 szklanki mleka 1,5%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Colesław Edzi
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie jak marchew. Cebulę pokroić i drobniutką kostkę. Potartą kapustę posolić i odstawić na ok 20 min, żeby lekko zmiękła. Do kapusty dodajemy potartą marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, próbujemy na smak ew. doprawiamy. Do warzyw wlewamy sosik, wszystko razem mieszamy starannie i gotowe odstawiamy do lodówki na ok 1,5 godzinki, żeby smaki porządnie się "przegryzły"
Colesław Edzi
Kapustę trzemy na tarce o grubych oczkach
Colesław Edzi
Kapustę mieszamy z potartą marchewką i pokrojoną cebulką
Colesław Edzi
Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu mieszamy z warzywkami

Tagi:

tarta