ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Surówka czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka ze sparzonej kapusty na słodko - kwaśno jest bardzo smaczna, smakuje do dań obiadowych ale też np do domowego kebabu czy innych kanapek.

Surówka czerwonej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka czerwonej kapusty

 

  • kapusta czerwona 1 główka średnia,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • woda wrząca 1,5-2 litry,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 1,5 łyżeczki,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • ocet winny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Surówka czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę średniej wielkości dość drobno pokroić do miski, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, wlać do zakrycia kapusty wrzącej wody z czajnika, wymieszać i zostawić na 10 minut.

Po tym czasie kapustę z miski odlać na durszlak aby woda dobrze odciekła i wsypać z powrotem do czystej miski.

Do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz mielony czarny, cynamon, wlać olej rzepakowy, ocet winny i wszystko dokładnie wymieszać.

Odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły i można surówkę jeść.
Surówka czerwonej kapusty
Sparzona kapusdta jest miękka i bez ewentualnej goryczki.
Surówka czerwonej kapusty
Cynamon dodać jeśli się go lubi w takiej surówce.