SUPERPRZEPIS

Corn dog

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Corn dog Więcej zdjęć (5)

Jest to jedna z popularniejszych przekąsek w Ameryce - kiełbaski wyglądające jak pączki

Składniki:

Corn dog

 

  • mąka kukurydziana 2/3 szklanki,
  • mąka pszenna 2/3 szklanki,
  • cukier 2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • 1 jajko,
  • pieprz 1/2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • maślanka 1 szklanka,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • kiełbaski lub parówki

Sposób przygotowania:

Corn dog
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier, sól i pieprz i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy maślankę i jajko, całość miksujemy na gładką masę. Kiełbasę kroimy na mniejsze części (parówki najlepiej na 3), można je obkroić, żeby były zaokrąglone. Kiełbaski nadziewamy na wykałaczki. Tak przygotowane kiełbaski maczamy w cieście. W rondelku rozgrzewamy olej. Kiełbaski po obtoczeniu w cieście smażymy dosłownie chwilkę na rumiano w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można jeść je z ketchupem. Wyglądają i smakują świetnie, polecam :)
Corn dog
Kiełbasę kroimy na mniejsze części (parówki najlepiej na 3), można je obkroić, żeby były zaokrąglone.
Corn dog
Suche składniki mieszamy ze sobą w misce.
Corn dog
Dodajemy maślankę i jajko, całość miksujemy na gładką masę.
Corn dog
Tak przygotowane kiełbaski maczamy w cieście.

Tagi:

jajko jajka